Visitor Globe

Mega ayeball

Isnin, 29 Disember 2008

Pengajaran di sebalik Hijrah Rasulullah s.a.w

"Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah."

Tanggal 1 Muharram merupakan detik yang bersejarah buat umat Islam keseluruhannya. Tarikh tersebut merupakan hari pertama dalam perkiraan tahun hijrah buat umat Islam. Menyingkap kembali sejarah peristiwa hijrah Rasul dan para sahabat, terkandung di dalamnya pengajaran dan hikmah buat perkembangan Islam itu sendiri. Peristiwa ini juga telah menyaksikan pengorbanan para sahabat yang cinta mereka tidak berbelah bahagi terhadap Rasulullah SAW.

Antaranya keberanian Saidina Ali r.a yang sanggup menggantikan Rasullullah SAW di tempat tidur baginda walaupun pada ketika itu orang-orang kafir Quraisy sedang berkawal di luar rumah bagi menangkap Rasullah SAW. Kesanggupan Saidina Ali menempa maut di tangan orang kafir Quraisy dengan menggantikan Rasullullah di tempat tidur baginda bagi menjayakan perancangan hijrah Rasulullah SAW menjadi bukti kecintaan beliau yang tidak berbelah bahagi kepada Rasulullah.

Peristiwa pengorbanan Saidina Ali ini merupakan secebis daripada peristiwa pengorbanan para sahabat. Banyak lagi kisah pengorbananan yang telah dilakukan oleh para sahabat demi Rasulullah yang tercinta. Begitulah para sahabat nabi yang cinta mereka bukan sekadar bermain di bibir bahkan dibuktikan melalui perbuatan dan tindakan mereka.Berbicara tentang Hijrah Rasul, sebenarnya kita sedang membicarakan tentang sejarah.

Apabila berbicara tentang sejarah, kita harus sedar bahawa sejarah sebenarnya merupakan bicara Allah kepada hamba-hambanya yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar tetapi mampu disedari melalui mata hati. Dengan erti kata lain peristiwa hijrah ini mengandungi hikmah yang harus diterokai sebagai pedoman buat generasi seterusnya. Sesungguhnya Allah tidak akan menjadikan sesuatu perkara secara sia-sia.

Persoalannya, adakah kita generasi kini menyedari hikamah dan pengajaran yang tersurat dan tersirat yang terkandung di dalam hijrah Nabi sebagai pedoman dalam kehidupan kita? Saban tahun kita meraikan sambutan 'Maal Hijrah', namun apakah ianya merupakan sambutan semata-mata? Apakah yang kita fahami tentang hijrah? Adakah hijrah sekadar perpindahan yang berbentuk fizikal semata-mata?Persoalan ini harus kita rungkaikan supaya hikmah dan pengajaran di sebalik peristiwa hijrah Rasulullah SAW ke Madinah dapat difahami dan dihayati. Dari sudut bahasa, hijrah bermaksud berpindah dari satu tempat ke satu tempat atau berubah dari satu keadaan kepada satu keadaan lain.

Dari sudut istilah pula, hijrah adalah meninggalkan sesuatu yang dilarang. Ini berdasarkan hadis daripada Abdullah bin Habsyi, bahawa Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: " Orang yang berhijrah ialah orang yang meninggalkan apa-apa yang dilarang oleh Allah." (Hadis riwayat Abu Dawud)

Hijrah bermaksud meninggalkan larangan Allah

Daripada kenyataan ini dapatlah kita fahami bahawa hijrah bukan sekadar berpindah dari satu tempat ke tempat yang lain semata-mata tetapi hijrah juga ialah perpindahan dari suatu keadaan tidak baik kepada keadaan yang lebih baik. Contohnya, meninggalkan ajaran bertentangan dengan Islam dan kembali kepada ajaran Islam sebenar.

Hijrah Rasulullah S.A.W memberi iktibar kepada kita mengenai fungsi dan peranan kita sebagai umat Islam tidak terhenti setakat ibadat khusus semata-mata. Lebih luas daripada itu peranan kita adalah sebagai khalifah Allah di muka bumi. Di antara tugas-tugas sebagai khalifah adalah seperti yang dijelaskan oleh Al-Mawardi dalam kitabnya Al-Ahkam As-Sultaniah iaitu menjaga agama dan mentadbir dunia.Dua perkara ini tidak mampu direalisasikan tanpa semangat jihad dalam diri kita. Jihad merupakan pengorabanan dari pelbagai aspek demi memastikan tertegaknya Islam di muka bumi ini.

Melawan nafsu juga merupakan suatu jihad. Namun dalam konteks hari ini, semangat jihad sudah kian hilang di hati umat Islam. Umat Islam hari ini lebih mementingkan nafsu daripada kecintaan kepada Allah dan Rasul-Nya.Umat Islam sesama sendiri berkelahi kerana pangkat, harta dan wanita. Adakalanya umat Islam sendiri sanggup berkomplot dengan golongan kuffar demi kepentingan tertentu. Sekiranya inilah perangai kita, apakah kita layak digelar sebagai khalifah Allah.?

Marilah kita mencontohi para sahabat yang sanggup berkorban demi kepentingan Islam. Sesungguhnya Hirah tidak akan berjaya dilaksanakan tanpa jihad, perpaduan dan kecintaan terhadap Allah. Apa maknanya kita menyambut sambutan Maal Hijrah jika kita semakin jauh dengan Islam? Apakah ertinya kita menghayati sambutan Maal Hijrah. jika jihad masih disalah anggap dan menjadi satu istilah yang amat menakutkan. Apalah gunanya sambutan Maal Hijrah yang kita sambut jika perubahan yang ada hanyalah menunjukkan umat Islam bertambah lemah dan menjadi mangsa penindasan barat malah terus dihina dan dicerca dengan tuduhan sebagai pengganas dan pemecah-belah.

Seharusnya peristiwa hijrah telah mengajar kita bahawa perpaduan amat penting dalam kita membangunkan sesebuah negara. Cuba kita renungkan kembali bagaimana perpaduan yang telah terjalin anatara kaum Muhajirin dan Ansar di bawah bumbung Islam telah berjaya mambentuk khilafah Islamiyah. Dalam konteks kehidupan masyarakat majmuk di Malaysia yang menyaksikan bangsa, kaum dan etnik, maka amat wajar umat Islam di Malaysia mempamerkan semangat toleransi dan kasih sayang selari dengan ajaran Islam yang amat menitik beratkan soal kedamaian sejagat dan kesejahteraan ummah.

Peristiwa hijrah juga memperlihatkan kepada kita komitmen Rasulullah sebagai seorang pemimpin dalam memastikan tertegaknya ummah yang beriman, bertaqwa, bersatu padu dan hormat menghormati, baik sesama mereka mahu pun orang bukan muslim. Inilah sikap yang perlu ada dalam diri seorang pemimpin.Seorang pemimpin tidak sekadar membangunkan masyarakatnya dari sudut fizikal dan material semata-mata bahkan turut membangunkan jiwa masyarakatnya dengan mendekatkan mereka kepad Allah SWT.

Sejarah telah mengajarkan kepada kita bagaimana pemimpin-pemimpin terdahulu di saat kegemilangan tamadun Islam adalah pemimpin yang menghormati golongan ulama dan sentiasa meminta nasihat daripada mereka sama ada urusan negara mahupun peribadi. Hal ini kerana golongan ulama merupakan golongan yang arif berkenaan soal agama, justeru demi memastikan pimpinan mereka tidak terkeluar dari landasan Islam, pemimpin-pemimpin tersebut sentiasa memastikan golongan ulama sentiasa di sisi mereka.Sesungguhnya di sebalik peristiwa hijrah terkandung pelbagai lagi iktibar dan pengajaran yang dapat kita perolehi.

Soalnya lagi sejauh mana kita benar-benar menghayati sambutan maal hijrah dalam memberikan kesan yang positif terhadap diri kita? Hijrah menuntut perubahan dari segala aspek ke arah kebaikan. Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa orang yang beruntung adalah mereka yang hari ini lebih baik dari semalam. Marilah sama-sama kita menjadi mereka yang beruntung.- azm

( Penulis adalah pelajar Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Islam, Univesiti Sains Islam Malaysia (USIM) )-HarakahDaily

Agency working with police to track culprits behind blog said to have insulted Prophet Muhammad

The Malaysian Communications and Multimedia Commission (MCMC) is working with the police to trace the people behind a blog said to have insulted Prophet Muhammad.

MCMC chairman Datuk Dr Halim Shafie said investigations were under way to identify the culprits.

"The commission and the police will get to the bottom of the matter," he said.Prime Minister Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi had asked the Home Ministry and police to act fast.

He said the matter had to be nipped in the bud or it could lead to problems in the country.

Information Minister Datuk Ahmad Shabery Cheek had said the woman, whose photograph and identity had been used in the blog, had denied owning the Internet domain.

The woman, in her 20s, was said to have met him two weeks ago to ask the ministry to help clear her name over the matter.Bernama reports that police had recorded a statement from the woman.

Deputy Inspector-General of Police Tan Sri Ismail Omar said yesterday the woman was picked up at her house in Kota Damansara at 6pm on Saturday to assist in the investigation and was later released on police bail.

Meanwhile, the Islamic Development Department (Jakim) said it would take stern action against bloggers, including non-Muslims, who insulted Islam.

"Right now, the police and the Malaysian Communications and Multimedia Commission are trying to trace the blogger said to have insulted Prophet Muhammad," said director-general Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz.

"We will come in once the culprit is traced."He added that Jakim had formed a unit within its media and research division to monitor bloggers, news portals as well as the electronic and print media.

Co-operation with the police had been stepped up with the exchange of information between the two on inflammatory and irresponsible articles.

Wanita kes blog hina nabi ditahan

Wanita Melayu yang identiti serta gambarnya tertera pada sebuah laman blog menghina Nabi Muhammad, ditahan polis petang semalam, bagi membantu siasatan kes itu mengikut Kanun Keseksaan dan Akta Hasutan.

Berita Minggu difahamkan, wanita yang berasal dari Sungai Petani, Kedah itu, ditahan di rumahnya di Kota Damansara, dekat sini, kira-kira jam 6.50 petang.

Selepas ditahan, wanita terbabit dibawa ke Jabatan Siasatan Jenayah Komersial di Bukit Perdana, di sini, untuk diambil keterangan.Difahamkan, polis menyiasat kes itu mengikut Seksyen 298(a) Kanun Keseksaan dan Seksyen 4 Akta Hasutan.

Selanjutnya klik di :- Ifwan Tun Tuah dan Suhaidi Mohamed Amin

Polis kumpul maklumat blog hina nabi

Polis kini sedang giat mengumpul maklumat berhubung tindakan sebuah laman blog yang dikesan menghina Nabi Muhammad SAW.

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar berkata, selain membuat siasatan dalaman, pihaknya juga bekerjasama dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) bagi memastikan siasatan menyeluruh dapat dilakukan secepat mungkin.

Beliau menegaskan, tindakan penulis blog itu tidak bertanggungjawab serta boleh menimbulkan kekacauan di negara ini dan dianggap satu kesalahan di bawah Akta Hasutan.

“Perbuatan itu boleh menimbulkan perasaan marah dan tersinggung khususnya kepada umat Islam dan orang Melayu.

“Perbuatan itu juga mengundang konflik perasaan, agama dan bangsa,” katanya kepada wartawan di sini hari ini.Media hari ini melaporkan, sebuah laman blog dikesan penuh dengan penghinaan yang amat sangat terhadap Nabi Muhammad SAW.

Blog tersebut turut menggunakan gambar dan lukisan kononnya milik seorang wanita Melayu.

Bagaimanapun dipercayai gambar dan nama wanita itu hanya diperalat oleh pihak lain.Berdasarkan blog itu lagi, kononnya penulis wanita tersebut berfikiran terbuka.

'Saya tidak tergamak hina Nabi Muhammad'

Wanita yang nama dan gambarnya digunakan bagi mewujudkan sebuah blog yang menghina Nabi Muhammad SAW mendakwa sudah menjadi mangsa gangguan dalam pelbagai cara sejak lima bulan lalu.

Mangsa mendakwa sudah membuat lima laporan polis dalam tempoh itu termasuk laporan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) tetapi tidak membawa sebarang hasil dan dia terus diganggu.

Menurut wanita berumur 27 tahun dan berasal dari Kedah itu, gangguan ke atas hidupnya bermula sejak akhir Ogos lalu iaitu ketika dia baru sahaja melangsungkan perkahwinan.

"Mungkin ada orang cemburu sebab saya berkahwin atau cemburu pasal saya hidup senang sikit, tetapi saya tidak mahu menuduh sesiapa," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Kata mangsa, hidupnya kini tidak tenteram apabila adakalanya menerima sehingga ratusan panggilan telefon dalam masa sehari di tempat kerjanya daripada orang ramai yang bertanya perkara bukan-bukan.

"Saya malu dengan keluarga suami saya terutama sekali pasal mereka pun belum cukup mengenali saya," jelasnya.

Beliau menjelaskan, antara gangguan itu ialah e-mel kepada pelbagai pihak mengatakan dirinya perempuan murahan, penghantar kad ucapan Deepavali mengandungi kata-kata hinaan kepada masyarakat India dan menghantar kad kepada golongan VIP kononnya memenangi hadiah kereta mewah dari syarikat tempatnya bekerja.Menurut mangsa, gangguan terbaru adalah blog yang dikatakan menghina Nabi Muhammad SAW yang dia sendiri pun tidak sempat untuk melihatnya."Saya tidak akan tergamak sama sekali untuk menghina Nabi Muhammad SAW, orang yang buat macam ini pastinya sudah gila," katanya.

Mangsa itu kini menyerahkan kesnya itu kepada pihak polis dan SKMM untuk menyelesaikannya dan berharap kedua-dua pihak tersebut bersungguh-sungguh membantunya.

"Pihak SKMM kata pada saya semasa saya buat laporan dahulu, orang hendak menggenakan saya menggunakan Gmail yang kononnya sukar untuk dikesan," katanya.

Mangsa berkata, walaupun bimbang keselamatan diri dan kusut memikirkan apa yang berlaku, tetapi dia tidak menyerah kalah dan akan tetap meneruskan kehidupan seperti biasa.

Laman blog yang didakwa dibangunkan mangsa dikesan penuh dengan penghinaan yang amat sangat kepada Nabi Muhammad SAW.Berdasarkan blog terbabit lagi, kononnya penulis wanita tersebut berfikiran terbuka.Blog itu sarat dengan pelbagai tohmahan dan penghinaan ditujukan kepada Rasulullah.

Segala penghinaan itu pula disertakan dengan gambar wajah orang yang diubah suai bagi tujuan menghina dan mempersenda serta lukisan-lukisan memburuk-burukkan Nabi Muhammad termasuk yang pernah disiarkan oleh akhbar Eropah yang dikecam hebat oleh umat Islam di seluruh dunia.

Dalam pada itu, usaha untuk melayari blog berkenaan hari ini gagal kerana ia sudah dipadamkan.

Sabtu, 27 Disember 2008

Tolak sentimen perkauman

Rakyat diminta menolak sentimen perkauman yang cuba dicetuskan oleh pihak tertentu bagi menggugat keharmonian kaum yang telah lama wujud di negara ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Bernard Dompok berkata, cubaan menyemarakkan sentimen perkauman itu hanya bertujuan memecahbelahkan perpaduan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

"Keharmonian perpaduan jitu yang wujud di kalangan kaum di negara ini khususnya di Sabah merupakan benteng kepada apa jua dakyah yang cuba memecahbelahkan perpaduan kaum di Malaysia," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis rumah terbuka Parti Pertubuhan Pasokmomogun Kadazandusun Murut Bersatu (UPKO) di sini semalam.

Turut hadir, Timbalan Ketua Menteri, Datuk Yahya Hussin; Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk V.K Liew; Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Masidi Manjun dan Pengerusi MIC Sabah, Datuk V. Jothy.

Menurut Dompok, amalan rumah terbuka pada setiap perayaan yang menjadi tradisi masyarakat pelbagai kaum di negara ini perlu dikekalkan kerana terbukti mampu mengeratkan hubungan antara kaum.

"Amalan rumah terbuka merupakan kekuatan bangsa Malaysia dalam mewujudkan persefahaman dan hubungan kukuh antara kaum sekali gus mengelak perbalahan yang boleh mencetuskan sentimen perkauman," ujarnya.

Kesimpulan Adibah Ahmad Menghina Nabi Muhammad

Hari ni aku malas nak taip panjang-panjang pasal blog Adibah, jadi aku ciplak je salah 1 entri yang aku rasa baguih untuk kita kongsi.

Komen aku dekat bawah skali. yng ni aku ciplak dari blog justkhai.

Mula-mula Khai tak nak tulis pasal entri ni sebab macam menyebarkan benda yang tak baik la pulak. Tapi tadi dalam TV3 pun dah keluar pasal isu ni, so takpelah mari kita berkongsi bersama.

Adibah Noor adalah nama besar yang kita kenal dalam industri muzik tanah air, tapi siapa pula Adibah Ahmad? Adibah Ahmad bukanlah seorang artis mahupun selebriti, tetapi kini populariti Adibah Ahmad boleh dikatakan sama dengan populariti seorang artis. Mengapa?

Mengenai blog Adibah Ahmad di blogspot yang menghina Nabi Muhammad SAW khasnya dan menghina agama islam am-nya. Siapa sebenarnya Adibah Ahmad ni? Khai akan mengulas mengikut apa yang Khai tahu dan rasakan melalui sedikit siasatan secara terperinci..

Di blog tersebut, terdapat banyak entri yang menghina Rasulullah. Dan agak tidak logik untuk mereka yang menghina agama sendiri (walaupun dah murtad) untuk mendedahkan identiti secara terbuka. Begitu berani. Boleh dikatakan, orang bodoh sahaja yang berbuat begitu.

Ok, kita jangan tunggu siasatan polis. Kita siasat sendiri. Dari apa yang Khai siasat, Adibah Ahmad (gambar) memang wujud tetapi Adibah Ahmad adalah mangsa mereka yang memendam dendam kepadanya dan dengan berani Khai putuskan di sini, blog tersebut ditulis oleh orang cina. Diulangi, berbangsa cina. Kalau kita lihat betul-betul cara penulisan dia pun, pelat-pelat melayu bangang masih ada.

Apa yang menguatkan penyiasatan Khai ni? Ok.. kalau korang masuk blog Adibah Ahmad tu, dia siap kasitahu lagi siapa nak berkenalan boleh hubungi dia di talian 03-5566 3800.. Well, nombor tu dah pun disahkan milik syarikat jual kereta mewah di Kuala Lumpur.

Ok, mari kita lihat satu profile Friendster ni. Sebelum itu, biar Khai jelaskan apa yang ada di page Friendster yang akan korang lihat ni nanti. Azahar Mohd (tuan page) menulis company dia bekerja sebagai Auto Bavaria Malaysia, BMW. Nyatanya nombor telefon yang diletakkan di blog tersebut adalah milik Auto Bavaria Malaysia, BMW. Selain tu, owner friendster tu jugak ada upload gambar dengan title “Cina Babi”. Dan lihat di “Who i want to meet”, tertulis nama Adibah Ahmad di situ sebagai secretary kepada Azahar Mohd. Di bawah adalah profile Friendster Azahar Mohd yang telah di save dalam bentuk gambar. Mana tahu kalau dia close akaun Friendster dia kerana kes ni nanti.


Untuk pembesaran klik pada gambar

Gambar kat atas ni, dah pun Khai highlight’kan mana part yang perlu korang ambil perhatian. Nyatanya di sini, ada pertelingkahan antara Adibah Ahmad, Azahar Mohd dan juga yang menyamar di sebalik blog Adibah Ahmad, seorang lelaki/wanita berbangsa cina.
Wahai pihak Polis Diraja Malaysia yang cepat, mesra dan betul, nyatanya di sini, apa yang perlu korang buat hanya pergi ke Auto Bavaria yang beralamat di..
  • No 3A, Persiaran Kerjaya, Seksyen U1, Glenmarie,Shah Alam, Selangor
… dan cari lelaki bernama Azahar Mohd. Kemudian tanya dengan cina mana yang tak puas hati dengan dia? Selesai kes! Kesimpulannya di sini, Adibah Ahmad dan Azahar Mohd telah dianiaya oleh seorang manusia berbangsa cina. Sama-samalah kita berdoa agar agama Islam tidak diperlekehkan oleh mereka yang tidak bertanggungjawab. Sebagaimana kita yang beragama Islam menghormati agama lain di Malaysia, seharusnya mereka yang bukan beragama islam harus juga menghormati apa yang telah ada di Malaysia sejak zaman nenek moyang kita dahulu lagi. Sesuatu yang tidak adak di negara lain.. Wallahualam.. Ini pula Myspace Adibah Ahmad yang turut di’create oleh cina tersebut. Terang lagi bersuluh yang page itu wujud kerana sifat dengki dan mencemarkah maruah gadis bernama Adibah Ahmad.

URL:
http://adibahahmad.blogspot.com/ * If blog tu dah tak wujud lagi dan korang tak sempat nengok, Khai dah siapkan backup dalam bentuk jpeg. Boleh klik sini kalau nak nengok. ** Thanks to Hafreze atas link Myspace & Friendster Adibah Ahmad.

TP
® - Semasa entri ini diciplak, blog Adibah telah selamat dihilangkan dari tapak blogger.com. terima kasih para bloggers yang telah bersama-sama menjayakan kempen "flag this blog" dan hasilnya dalam masa tak sampai 24 jam, usaha kita telah berjaya - blogger's... ur rock...!!!

UPDATE: Adibah Di Sabotaj

Salam semua sahabat...

Merujuk kepada posting sebelum ni berkenaan blog anti Islam (baca posting dekat bawah), baru kejap tadi ada sorang sahabat dah berjaya berhubung dengan Adibah untuk penjelasan.

Ikut penjelasan dari Adibah, dia kene sabotaj.

Aku tengah tunggu fax salinan report polis Adibah untuk pengesahan.

Jadi untuk kengkawan, teruskan flag blog tu... jangan malu dan jangan segan.

PERHATIAN UNTUK SEMUA BLOGGERS!!!

Kali terakhir kita berjaya sebab bersatu bila surind mula mempermainkan Islam dalam blognya dan kali ni aku mintak tolong semua blogger, tak kira pro UMNO ka, PKR ka, PAS ka, MIC ka, MCA ka, SAPP, DAP ka asalkan hangpa Islam...

Macam hari tu jugak, moh kita sama-sama Flag kan blog ni http://adibahahmad.blogspot.com/.

Untuk sesape yang rajin (aku tak dak kemudahan sangat nak gerak mana-mana) ni ada sikit maklumat pasai budak ni (tolong baca sampai habis) :-

Adibah Ahmad
About Me

I am open minded, modern thinking,fun loving individual, like to challenge all the old thoughts, call me at 03-5566 3800 if you are one of me.

PERHATIAN : aku tak fikir budak ni buat sendiri blog ni sebab kalau ikut lojik, orang yang gila buat blog macam ni TAK KAN BERANI NAK LETAK MUKA & NI PHONE DIA DEKAT BLOG dan jugak blog ni baru je bukak 24hb.Disember, 2008... tak sampai seminggu lagi.

Jadi aku simpulkan bahawa budak ni mungkin kena pedajal dekat sape-sape.

Mana-mana yang ada kemudahan tak payah call kalau nak cakap dengan dia. aku dah call banyak kali dah, dia tak mau cakap.

Jadi, penyelesaian ialah, buat report polis dulu, kendian pegi opis dia dengan polis untuk penjelasan. kalau betoi dia kene pedajal, kita bantu dia, kalau bukan kena pedajal, serah dekat polis terus.

Bertindak sekarang geng...!!! (korang tau macam mana nak flag kan???)

Selasa, 23 Disember 2008

Latarbelakang Ajaran Sesat Rasul Kahar

Pada 23 Mei 1991, Jawatankuasa Perundangan Majlis Agama Islam Selangor di bawah peruntukan seksyen 41(2) Enakmen Pentadbiran Agama Islam 1952, (Selangor No.3/52) Jawatankuasa Perundangan Majlis Agama Islam Selangor telah mengisytiharkan ajaran yang dibawa oleh Kaha bin Ahmad ataupun Rasul Kahar, adalah menyeleweng daripada ajaran Islam yang sebenar.

Berikut adalah ciri-ciri utama ajaran Rasul Kahar yang difatwakan sesat oleh Jawatankankuasa Perundangan Majlis Agama Islam:

1.Dia mengaku dirinya sebagai Rasul serta mengatakan bahawa Rasul sentiasa diutuskan untuk menyampaikan ilmu daripada Allah.

2.Mendakwa menerima wahyu daripada Allah menerusi proses yang sama seperti yang dilalui oleh Rasulullah S.A.W.

3.Mengatakan bahawa tidak wajib mengerjakan solat lima waktu kerana mendakwa memadailah dengan hanya membuat kebaikan dan mengelakkan diri dari melakukan perbuatan mungkar.

4.Beliau mendakwa bahawa Al-Quran yang sebenarnya berada di Luh Mahfuz.

5.Menolak Hadith kerana menggangap ia hanyalah rekaan manusia semata-mata yang dilakukan sesudah Rasulullah S.A.W wafat.

6.Mengatakan bahawa ibadah haji boleh dikerjakan di mana-mana sahaja tanpa perlu ke Mekah. Dia menggangap bahawa pemergian ke Mekah hanyalah semata-mata untuk melihat kesan peninggalan sejarah Rasulullah.

7.Buku yang menjadi sumber rujukan kepada Ajaran Ayah Pin, “Al-Furqaan Pembeda,” yang dikarang oleh beliau (Kahar) adalah sesat.

(Sumber: Warta Kerajaan Negeri Selangor Darul Ehsan yang dikeluarkan pada 29 Ogos 1991 yang diperolehi dari laman web rasmi pejabat Mufti Selangor Darul Ehsan, www.muftiselangor.gov.my ).

Latarbelakang Pengharaman Ajaran Sesat Ayah Pin


Jawatankuasa Fatwa Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Terengganu dalam fatwa yang diwartakan pada 4 Disember 1997, telah mengisytiharkan bahawa ajaran yang dibawa oleh Arifin Mohamad ataupun lebih dikenali sebagai Ayah Pin adalah sesat.
Keputusan ini dibuat berdasarkan kepada peruntukan yang diberikan dalam Enakmen Pentadbiran hal Ehwal Agama Islam 1986.Berikut adalah ciri-ciri utama ajaran Ayah Pin:
1.Mendakwa berguru dengan Jibril.
2.Beriktikad bahawa Ayah Pin berada dihadapannya setiap kali mengerjakan solat.
3.Mendakwa beliau menerima syahadah secara langsung dari Tuhan serta menganut Islam setelah mengamalkan agama-agama lain.
4.Mengatakan bahawa tiada orang lain yang layak memimpin manusia selain daripada beliau (Ayah Pin).
5.Dia adalah pemegang kunci-kunci akhirat serta setiap nyawa manusia berada dalam tangannya.
6.Mengatakan lebih afdhal untuk bersyair serta memuji-muji nama Ayah Pin daripada mengerjakan solat serta berzikir.
7.Beriktikad kepada Ayah Pin ketika mengucap dua kalimah syahadah.
8.Beliau berkuasa untuk menentukan samaada seseorang itu akan ke Syurga ataupun Neraka.
9.Semasa mengucap dua kalimah syahadah hendaklah beriktikad dalam hati kepada Ayah Pin.
10.Mengatakan seseorang itu perlu melihat sebelum beriman. Sebagai contoh, kita perlu mengenali serta mengecam Allah dsebelum beriman kepada-Nya.
11.Beriman kepada Rasul dengan menemui mereka.

(Sumber:Oleh
JAKIM).

Adik hilang: Rabiatul Adawiyah Bt Ngah


Assalamualaikum..
Saya memohon jasa baik anda semua, sekiranya terjumpa atau terserempak dengan beliau yang bernama Rabiatul Adawiyah Bt Ngah, sila hubungi En. Ngah atau Puan Maznah di talian 019-7186618(hp) 07-8955761(h) atau e-mailkan ke hazlan_ngah@yahoo.com secepat yang mungkin.
Anda juga boleh menghubungi balai polis yang berdekatan dengan tempat anda.
Beliau hilang pada 16 Dis 2008 yang lalu.
Beliau dilihat kali terakhir memakai t-shirt berwarna hitam dan berseluar jeans berwarna biru tudung putih. Pelbagai usaha telah dijalankan namun belum berhasil.
Tolong panjangkan e-mail ini kepada semua kenalan atau group2 yahoo anda.
Sekian, terima kasih.
Yg m'mnta kerjasama
P/s Kepada Rakan-rakan Radio Amatur ( Ham ) di seluruh Malaysia......kalau ada maklumat sila hubungi no taliphone saudara kita di atas

Isnin, 22 Disember 2008

Selasa, 16 Disember 2008

C-BOX?? SHOUTBOX??? Kenapa digunakan untuk merosakkan blog rakan??!!

9W2DAP SHAH

Masa teman ke pasir mas ari tu, sempat le teman berborak dengan seorang rakan lama..agak panjang juga kami berbual.. dan dalam perbualan tu tercetuslah rasa kecil hati beliau terhadap apa yang berlaku pada blog yang diilhamkan.

Untuk rakan-rakan mengetahui perkembangan terkini.. apa yang beliau kesalkan ialah ada di antara pelawat2 blog yang melontarkan kata-kata yang tak sepatutnya di ruangan c-box di blog tersebut.

Yang sepatutnya di gunakan untuk bertukar-tukar pandangan dan menambah rakan dah bertukar kepada ruang untuk kecam mengecam.. oleh kerana terlalu geram dan dah tak terlayan maka beliau terus buang ruangan c-box tersebut dari blog nya.

Terkejut jugak teman dengan apa yang dia bagitau tu.. maklum le teman pun dah lama tak surf internet dek kerana QRL teman.

Ari ni terlanjur teman surf blog teman ni, teman menjenguk le sekejap ke blog dia..

Memang betul..ruangan c-box dah di tiadakan.. kesian dia.. dia pun macam dah tak ada semangat untuk upload berita2 terbaru dek kerana kerakusan orang lain.

Pada teman merosakkan blog dan juga semangat beliau..teman akur dengan kepelbagaian ragam 'stesen2' yang ada di sekeliling kita..

kita tak mampu nak mengawal mereka untuk surf ke mana2 sahaja mereka nak surf.. dan bila mereka ke blog kita sekurang-kurangnya pada teman mereka tu nak kan info2 yang terbaru.. secara tak langsung turut menaikkan ranking visitor di blog kita..

Tapi yang teman tak paham kenapa mesti meninggalkan pesanan2 yang tak sedap mata melihat dan tak berapa sedap untuk ditutur.. Alhamdulillah setakat nie ruangan c-box teman tak pernah lagi terjadi perkara macam tu.. dan teman mintak sangat2 jangan le jadi sampai macam tu..

Sebab niat teman bukannya nak merosakkan sapa2 tapi sekadar menyampaikan sebarang info yang teman ada di samping mengumpul rakan2 dari merata ceruk lokalan..kepada rakan2 ham bloggers, bersabar lah dengan apa yang terjadi dan bakal terjadi di blog kita.

Cuma kita jangan cepat melenting dengan apa jua yang menyentap perasaan kita bila melihat sesuatu yang kita tak suka. dan teman rasa janganlah di layan pesanan2 yang tak sepatutnya di layan. tumpukan pada nawaitu kita untuk menambah eratkan hubungan ham kita..

InsyaAllah..teman tau mungkin ada yang marah dan tak setuju dengan apa yang teman tulis ni.. tapi renung2kanlah.. tak ada faedahnya kita merosakkan blog rakan lain semata2 kerana kita tak setuju denga apa yang diperbincangkan..

Masih ada lagi saluran lain untuk berbincang dan membetulkan sesuatu jika ada yang tersalah.. bukan dengan cara menghentam bloggers tersebut di blog beliau sendiri..ok..

Teman menulis apa yang teman rasa patut teman luahkan.. kalo ada yang terasa hati, teman mintak maap banyak2 dari ujung rambut ke ujung kaki.. i'm not perfect, that's the truth but as a human being and a friend, it is not an error to share the others sadness.. jumpa lagi.. 73

Ayah Pin back in Terengganu, says Barisan rep


Self-exiled sect leader Ayah Pin was seen in Terengganu during Hari Raya Aidiladha, the state legislative assembly was told yesterday.

The leader of the deviant Sky Kingdom group whose real name is Ariffin Muhamad feted his followers in Besut in the pretext of celebrating the auspicious day.

“Ayah Pin freely performed korban on Hari Raya Haji and no attempt was made by the authorities to detain him.

I am sure he is on the wanted list and am baffled as to why he was allowed to roam without restraint,” said Ramlan Ali (Barisan Nasional-Jabi) while debating the 2009 state budget during the assembly sitting.

“Various enforcement agencies have blamed each other for the lackadaisical approach against him.

How long do we have to wait before Ayah Pin is apprehended?“Don’t let the Ayah Pin issue cause a chaotic situation for all of us,” Ramlan added.

Ramlan received support from Mohd Nor Hamzah (PAS-Bukit Payong), who urged the authorities to look into other mechanisms to detain Ayah Pin and eradicate any remaining vestige of his deviant teachings once and for all.

Fatwa haramkan rokok selepas diwarta


Fatwa pengharaman merokok yang diputuskan oleh Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 1997 hanya boleh dikuatkuasakan apabila ia diterima dan diwartakan oleh semua negeri.

Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata,

pewartaan itu pula hanya dilakukan apabila Jawatankuasa Fatwa peringkat negeri meluluskannya serta mendapat perkenan Sultan atau Raja negeri berkenaan.

Beliau yang juga Setiausaha Majlis Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan berkata, selepas diperkenankan Sultan, barulah hukum mengharamkan merokok boleh diwartakan menjadi fatwa di negeri tersebut.

''Proses pewartaan bergantung pada keperluan, kesediaan dan kepentingan isu itu di peringkat negeri. Apa yang penting, isu itu boleh diselaraskan di peringkat kebangsaan.

''Soal pelaksanaan untuk dijadikan satu fatwa rasmi bergantung pada budi bicara pihak kerajaan negeri," katanya pada sesi dialog Majlis Fatwa Kebangsaan bersama media di sini malam ini.

Ahad, 14 Disember 2008

Mayat Pelajar Hilang Sudah Ditemui

Mayat Mohd Aslam Bin Ghazali
Mangsa lemas ditemui hari ini AHAD 14/12/08.masa 03.45 petang oleh nelayan kira-kira 15 batu Nutika dari tempat jeti kedai buloh.





KEDAI BULUH – “Naluri keibuan saya kuat mengatakan mayat anak lelaki saya ini akan ditemui dan saya yakin mayatnya masih berada di kawasan ini.

” Itulah luahan Roshani Daud, 50, yang masih meratapi pemergian anaknya, Mohd Aslam Ghazali, 15, yang terjatuh ke dalam Sungai Kelantan di sini ketika memancing bersama rakan-rakannya kelmarin.

“Saya dan ahli keluarga yang lain telah mengadakan solat hajat supaya mendapat petunjuk di mana Mohd Aslam berada,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di tempat kejadian.

Menurut Roshani, keluarganya turut berikhtiar untuk mendapatkan petunjuk bagi mengetahui kedudukan mayat anaknya dan kata bomoh yang ditemui mereka, anaknya itu masih berada di sekitar kawasan kejadian.

Ahli keluarga Mohd Aslam berkumpul beramai-ramai di tempat kejadian memberikan semangat kepada kedua ibu bapanya, Roshani dan Ghazali Abdul Rahim, 61, atas kehilangan anak kesayangan mereka itu.

Manakala, Ketua Unit Skuba Bomba dan Penyelamat Negeri Kelantan, Wan Ngah Wan Long berkata, anggotanya akan meneruskan pencarian mayat Mohd Aslam walau pun sehingga sekarang mayatnya masih lagi belum ditemui.

“Setakat ini kami mengadakan operasi mengikut arahan pihak polis dan pencarian ini akan diteruskan lagi jika dikehendaki polis,” katanya.Beliau berkata, anggota unit skuba ditambah lagi bilangannya di mana 14 orang anggota telah bertungkus-lumus menjalankan operasi pencarian tersebut.

Wan Ngah berkata, antara rintangan yang dihadapi oleh pihaknya ialah arus sungai yang deras di permukaan dan juga di dasar sungai itu.Bukan itu sahaja, katanya, dasar sungai sedalam 10.5 meter tersebut juga merupakan antara cabaran yang perlu dihadapi oleh anggota unit skuba dalam menjalankan operasi mencari mangsa.

“Kami telah memulakan operasi pencarian sejak jam 8.30 pagi lagi, di mana kami turut dibantu oleh banyak pihak, antaranya ialah Pusat Kokurikulum negeri dari Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan, Rukun tetangga kawasan tersebut, Jawatan Pertahanan Awam dan ramai lagi.

“Untuk hari ini kami sudah berpuas hati dengan operasi pencarian ini kerana kami telah pun menyelam ke dasar sungai untuk mencari Mohd Aslam dan seluruh kawasan sehingga ke muara,” katanya.Mohd Aslam yang hilang ketika memancing bersama tiga rakannya dipercayai tergelincir dan jatuh ke dalam sungai.

Ketika kejadian tersebut, tiga rakannya mengambil masa selama dua minit melihat sama ada Mohd Aslam timbul atau tidak sebelum terjun cuba menyelamatkannya yang difahamkan tidak pandai berenang.Namun usaha tiga rakannya itu gagal berikutan arus deras.

Rabu, 10 Disember 2008

Jabatan Cerun Diarah Buat Kajian Terperinci Kejadian Tanah Runtuh, Kata Zin

Jabatan Cerun diarahkan membuat kaji selidik terperinci di kawasan berlakunya tanah runtuh di sekitar Bukit Antarabangsa dengan serta-merta, kata Menteri Kerja Raya Datuk Mohd Zin Mohamed.

Beliau berkata jabatan berkenaan akan melakukan kajian teknikal dengan aspek kejuruteraan forensik supaya data tertentu dapat diperolehi seterusnya memberikan gambaran jelas keadaan di kawasan itu.

"Mungkin dengan data yang sedia ada ini, kita boleh memberi gambaran yang jelas di kawasan tersebut. Kalau hujan berlarutan ini akan lebih memudaratkan kawasan tersebut.

Kajian untuk beri gambaran awal akan dapat dilakukan dengan laporan geoteknikal," katanya kepada pemberita di sini hari Selasa.

Beliau juga dimaklumkan kawasan terbabit adalah kawasan muka bumi yang terdedah kepada ancaman tanah runtuh dan jabatan terbabit sedang melakukan pemantauan.

"Oleh itu dalam keadaan sedia ada semua pihak harus mengambil langkah lebih berhati-hati dan menerima nasihat daripada pakar geoteknik.

Saya kira arahan Perdana Menteri supaya semua pembangunan (di kawasan tanah tinggi) diberhentikan adalah tepat dan sesuai dalam iklim dan suasana yang dihadapi masa kini," katanya.

Mengenai kawasan tanah tinggi yang membabitkan lebuh raya, Projek Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS) sentiasa menggunakan helikopter untuk meneliti kawasan yang terdapat takungan air apabila hujan dan pemantauan dilakukan berterusan.

"Ia bagi memastikan sistem aliran (kawasan takungan air) tidak mengancam kestabilan tanah," katanya.Lembaga Lebuhraya Malaysia (LLM) juga membuat pemantauan sehingga selesai musim tengkujuh, katanya.

Pengumuman

9W2YON .. AYON

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera rakan-rakan Ham sekelian...

Atas usaha & inisiatif seorang rakan Ham dari Kota Bharu, Kelantan iaitu 9W2KEL, satu laman web baru telah diwujudkan iaitu http://www.mycallsign.my .

Jika sebelum ini kita semua telah biasa dengan www.qrz.com, jadi apa kata kita semua warga Ham di Malaysia khasnya memberi sokongan atas usaha murni ini.

Tujuan utama kewujudan laman ini adalah untuk menyediakan pengkalan data bagi semua Ham di Malaysia.

Sebagai contoh, jika anda ingin ke Kota Bharu tetapi anda tidak mempunyai rakan disana, anda bolehlah mencari senarai rakan di Kota Bharu melalui laman www.mycallsign.my tersebut.

Jadi saya ingin menyeru pada rakan-rakan semua agar dapat mendaftarkan profile anda di laman tersebut. Pendaftaran adalah percuma, tiada bayaran dikenakan.Sama-samalah kita menyokong usaha ini dan semoga laman ini dapat menjadi rujukan bagi rakan-rakan ham semua.cherio...73

Ahad, 7 Disember 2008

Polis: Muktamad, tiada lagi mangsa terperangkap

'Mangsa' dikesan unit anjing bomba hanya daging dalam petik sejuk
Anggota pasukan Bomba dan Penyelamat menggunakan bantuan anjing dalam operasi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa, Hulu Klang hari ini. Kira-kira 500 anggota pasukan keselamatan terdiri daripada Polis, Bomba, Jabatan Pertahanan Awam dan Angkatan Tentera Malaysia berada di kawasan kejadian bagi membantu usaha-usaha mencari, menyelamat serta membersihkan runtuhan. - fotoBERNAMA

LALUAN SEMENTARA... Kelihatan seorang ibu memimpin anaknya ketika meniti di atas paip besar untuk keluar dari lokasi tragedi tanah runtuh di Bukit Antarabangsa, Hulu Klang di sini, hari ini. Penduduk kawasan setempat buat masa kini terpaksa menggunakan paip besar sebagai laluan untuk menyeberang. Kejadian tanah runtuh itu mengakibatkan jalan utama ke kawasan perumahan terbabit terputus, menyebatkan beratus-ratus orang terperangkap di kawasan Bukit Antarabangsa. - fotoBERNAMA HAKCIPTA TERPELIHARA

LOKASI tragedi tanah runtuh yang berlaku awal pagi semalam. Gambar ihsan PDRM

ANGGOTA pasukan mencari dan menyelamat meneruskan operasi sepanjang malam tadi. - foto The Star oleh KEVIN TAN

KUALA LUMPUR: Operasi mencari dan menyelamat lebih 30 jam, yang telah masuk hari kedua, masih berusaha mengesan seorang lagi mangsa yang disyaki terperangkap dalam timbunan tragedi tanah runtuh Bukit Antarabangsa.
Mangsa itu dikesan berada dalam timbunan tanah runtuh pukul 11.30 pagi ini ketika polis mengesahkan tiada mangsa lagi terperangkap."Kerja-kerja dan operasi mencari dan menyelamat masih diteruskan.
Berdasarkan petanda unit pengesan bomba, operasi diteruskanm," kata Ketua Polis Selangor, Datuk Khalid Abu Bakar pada sidang media ketiga pukul 2.30 petang tadi.
Bagaimanapun menurut beliau, Ikram melaporkan bahawa masih ada pergerakan tanah dikesan.Katanya, operasi berat dihentikan kerana tanah tidak stabil.
Beliau juga ada menerima laporan kehilangan set televisyen dari rumah musnah dalam kejadian tanah runtuh.

Hati-hati Melalui Jalan Gua Musauntuhng-Lojing Berikutan Tanah Runtuh - malaysiakini

Pengguna jalan raya yang menggunakan laluan Gua Musang-Lojing diminta berwaspada berikutan beberapa kejadian jalan mendap dan tanah runtuh dengan dua daripadanya dianggap serius.

Ketua Polis Daerah Gua Musang Supt Ahmad Termizi Abd Haq berkata jalan berkenaan membabitkan kilometer 50, 54, 71.1, 74, 81 dan 83 yang boleh mendatangkan bahaya kepada pengguna jika mereka tidak berhati-hati apabila melalui jalan itu terutama ketika musim hujan sekarang.

"Laluan itu bagaimanapun tidak ditutup kepada kenderaan yang kini merupakan laluan alternatif melalui Cameron Highlands atau Simpang Pulai di sebelah Perak bagi mengelak kesibukan di Jalan Gua Musang-Kuala Lipis," katanya di sini, hari ini.

Beliau berkata usaha untuk memperbaiki jalan mendap dan tanah runtuh itu sedang giat dijalankan dan pengguna dinasihat mematuhi papan tanda ketika melalui laluan itu.

"Jalan itu masih dalam pembaikan tetapi kenderaan dapat berjalan lancar dan keadaan hanya sesak seketika pada pagi semalam berikutan kerja-kerja pembaikan di kawasan terbabit," katanya.

Selasa, 2 Disember 2008

Sinar tumpat

Sinar Harian
unit TumpatRohana Ismail
0199391170 0199391256

Mayat mangsa banjir pertama ditemui

GUAL IPOH - Mayat mangsa banjir pertama di Kelantan, Nik Zulkifli Nik Kob, 25, yang terjatuh di Sungai Sokor, Gual Ipoh ditemui kira-kira jam 10.50 pagi semalam.

Ketua Polis Kelantan, Datuk Abdul Rahim Hanafi berkata, mayat Nik Zulkifli ditemui penduduk kampung, anggota Rela dan polis ketika usaha mencarinya dijalankan.

“Mayat mangsa ditemui 10 meter dari tempat dia jatuh,” katanya kepada pemberita di sini. Dalam kejadian kira-kira jam 3 petang kelmarin, mangsa dipercayai hilang dibawa arus deras ketika dia sedang memukat ikan di Sungai Sokor berikutan hujan lebat berterusan di negeri ini sejak tiga hari lalu.

Pemangku Pegawai Penjaga Balai Bomba dan Penyelamat Tanah Merah, Che Kadir Che Ya berkata, pihaknya sedang berusaha untuk membawa mayat itu ke Hospital Tanah Merah kerana laluan ke tempat kejadian terputus.

Namun, katanya, pasukan penyelamat tidak dapat memasuki kawasan kejadian dengan jalan darat berikutan jambatan yang menghubungkan Kampung Sokor yang terletak di kawasan pedalaman runtuh.

Sementara itu, ibu mangsa, Saharah Mohamad, 46, yang ditemui di Unit Kecemasan Hospital Tanah Merah berkata, mangsa tidak pernah menunjukkan sebarang perubahan.

sinarharian

Rantau Panjang Dinaiki Air, Penduduk Mula Berpindah

Lebih 200 penduduk di kawasan Kedai Lama, di sini mula berpindah ke pusat pemindahan Stesen Keretapi Rantau Panjang berikutan air naik secara mendadak melebihi satu meter di kawasan berkenaan.

Beberapa tempat di kawasan tumpuan pelancongan yang bersempadan dengan Sungai Golok, Narathiwat, Thailand itu dinaiki air dari Sungai Golok yang melimpah melepasi paras bahaya sejak petang semalam.

Seorang penduduk Nasir Mat Min, 47, ketika ditemui berkata beliau mula berpindah ke pusat pemindahan itu pada kira-kira pukul 11 pagi setelah kawasan rumahnya dinaiki air secara mendadak.

"Pukul 7 pagi air belum naik lagi tetapi ketika sibuk mengemas rumah air mula naik menyebabkan kami sekeluarga terus berpindah," katanya ketika ditemui pemberita di sini hari ini.

Nasir berkata penduduk kawasan itu sememangnya terpaksa berpindah setiap tahun memandangkan rumah mereka terletak di tebing Sungai Golok.

Bagi seorang lagi mangsa banjir, Abdullah Mohamad, 52, beliau memilih untuk tinggal di dalam lori buah milik menantunya berikutan pusat pemindahan itu telah penuh.

"Saya tinggal dalam lori ni bersama dua orang anak, seorang menantu dan cucu kerana rumah telah dinaiki air melebihi 0.5 meter kira-kira pukul 9 pagi tadi," katanya.

Sementara itu tinjauan di kawasan zon bebas cukai mendapati kebanyakan premis perniagaan juga ditutup setelah kawasan berkenaan turut dinaiki air.Bagi seorang pemilik kedai pakaian, Fatimah Dollah, 51, beliau mengemas barangan di kedainya sejak semalam sebagai persedian menghadapi banjir.

"Kebanyakan peniaga telah berkemas kerana pengalaman beberapa tahun sebelum ini air banjir sentiasa masuk ke dalam kedai hingga melebihi paras lutut
menyebabkan banyak barangan jualan rosak," katanya.

Tinjauan Bernama di pusat pemindahan itu mendapati keadaan tidak selesa memandangkan ruangan pusat pemindahan yang sempit berbanding jumlah penduduk yang terpaksa berpindah semakin ramai.

Mangsa banjir termasuk warga tua dan kanak-kanak terpaksa bersesak-sesak dan ada di antara mereka yang terpaksa menumpang di kaki lima Stesen Keretapi Rantau Panjang.

Sabtu, 29 November 2008

Infomasi banjir

INFOMASI BANJIR DI KELANTAN

Sila klik di sini untuk mengetahui paras air sungai utama di kelantan :-

http://infobanjir.water.gov.my/waterlevel_page.cfm?state=KEL

Mohon Bantuan: Kanak-kanak Hilang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,



Saya memohon jasa baik anda semua, sekiranya terjumpa atau terserempak dengan kanak-kanak ini yang bernama Nur Khairunnisa Syahida.



sila hubungi En. Rosli di talian 013-606 5757 atau e-mailkan ke nurshah_shanur@yahoo.com.sg atau norliza_cni@yahoo.com secepat yangmungkin.



Anda juga boleh menghubungi balai polis yang berdekatan dengan tempat anda.Kanak-kanak ini telah hilang pada 14hb November 2008 yang lalu.



Beliau dilihat kali terakhir memakai t-shirt berwarna hitam dan berseluar jeans berwarna biru.



Pelbagai usaha telah dijalankan namun belum berhasil.Tolong panjangkan e-mail ini kepada semua kenalan atau group2 yahoo anda.



Sekian, terima kasih.



Kerjasama dan bantuan anda amat kami hargai.

Sungai Golok paras amaran

KOTA BHARU - Sungai Golok di Rantau Panjang sudah menghampiri paras amaran, manakala Sungai Kelantan di Kusial masih pada paras waspada dan sungai-sungai lain paras normal.

Hujan juga berterusan di beberapa tempat namun setakat jam 9 malam, tiada laporan terdapat mangsa banjir yang ditempatkan di pusat-pusat pemindahan banjir seluruh Kelantan.

Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kelantan, Kapten Ir Anuar Yahya berkata, pada bacaan paras sungai jam 9 malam.

Sungai Golok di Rantau Panjang mencatat bacaan 8.39 meter menghampiri paras amaran 9 meter.

- http://www.sinarharian.com.my/kelantan/content/story2200227.asp

Jumaat, 28 November 2008

Bilik gerakan banjir mula dibuka

JELI – Bilik Gerakan Operasi Banjir Negeri Kelantan, semalam mula membuka bilik gerakan banjir di jajahan Pasir Mas berikutan paras air di Sungai Golok, Rantau Panjang mencecah paras amaran.

Setiausaha BKN negeri Kelantan, Mohamed Roslee Mamat ketika ditemui berkata, awal pagi semalam paras air Sungai Golok mencecah 8.3 meter dan bilik operasi jajahan itu mula dibuka pada jam 9 pagi.

Susulan daripada itu, ahli jawatankuasa banjir daerah turut diarahkan bersiap sedia untuk berkemungkinan berlakunya banjir di sekitar Pasir Mas dan Rantau Panjang.

“Memandangkan keadaan hujan masih lagi renyai-renyai, kita sudah bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan walaupun pada jam 11 pagi tadi (semalam), paras air Sungai Golok menunjukkan penurunan 2 meter kepada bacaan 8.1 meter,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan program tanam budi Briged Kebajikan Perdana di Kampung Kalai Kata Mohamed Roslee, persiapan awal sudah dilakukan bagi mengelak mereka yang tinggal di sepanjang tebing Sungai Golok tidak terperangkap sepertimana banjir tahun lalu. Sehubungan itu, petugas-petugas banjir ketika ini bersedia untuk memindahkan mangsa-mangsa banjir sekiranya paras air Sungai Golok terus meningkat.

“Bagaimanapun, sehingga kini (semalam), masih belum ada penduduk-penduduk dipindahkan ke mana-mana pusat pemindahan banjir. “Berkemungkinan dalam keadaan cuaca yang tidak menentu, paras air Sungai Golok boleh meningkat pada bila-bila masa lebih-lebih lagi malam ini (malam tadi) dan kita telah bersedia untuk menghadapinya,” kata beliau..

-http://www.sinarharian.com.my/kelantan/content/story2198768.asp

Hari raya Aidiladha 8 Disember ini

KUALA LUMPUR - Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Engku Ibrahim Engku Ngah semalam mengisytiharkan Rari Raya Aidiladha bagi seluruh Malaysia ditetapkan Isnin, 8 Disember ini.

“Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenankan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia mengisytiharkan bahawa 1 Zulhijjah, 1429 Hijrah ialah pada 29 November 2008 Masihi.

“Oleh yang demikian Hari Raya Qurban (10 Zulhijjah) bagi seluruh Malaysia ditetapkan pada hari Isnin, 8 Disember,” menurut kenyataan pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Malaysia.

-BERNAMA

Khamis, 27 November 2008

ARTS 56 anjur latihan menyelamat

PASIR MAS KELANTAN - Bagi meningkatkan kemahiran dalam memberi bantuan keselamatan dan sebagai persediaan kepada mangsa banjir, Persatuan Radio Amatur Jajahan Pasir Mas (ARTS 56), menganjurkan taklimat kepada ahlinya di sekitar kawasan Pasir Mas, Kota Bahru, Bachok dan beberapa kawasan lain.

Presidennya, Zainal Abidin Yaakub (9W2 MKD) berkata, taklimat tersebut merupakan salah satu persediaan awal kepada ahlinya dalam meningkatkan kemahiran mereka semasa proses bantuan kepada mangsa banjir nanti.

Beliau berkata, pihaknya bersedia memberi bantuan kepada pihak berkuasa, tetapi ahli-ahli ARTS 56 perlu terlebih dahulu mempelajari pelbagai teknik dalam membantu mangsa banjir supaya tidak tersalah langkah.

“Teknik dan asas menyelamat ini memberikan pendedahan baru kepada ahli dan taklimat yang disampaikan adalah secara teori dan praktikal,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

Sementara itu, Timbalan Presidennya, Wan Abdullah Wan Abdul Rahman (9W2 WAE) berkata, taklimat menyelamat itu pertama kali dianjurkan dan mendapat kerjasama daripada penceramah yang berpengalaman.

Selain diberikan pendedahan secara teori, katanya, ahli ARTS 56 juga diberi peluang untuk mengadakan panduan menyelamat secara praktikal yang diadakan di Kem Can Cun Park bagi memudahkan lagi pemahaman dalam aspek menyelamat mangsa banjir.

“Proses menyelamat ini melibatkan nyawa manusia dan setiap langkah yang diambil perlulah berjaga-jaga supaya tidak membahayakan keselamatan nyawa orang lain,” katanya.

Manakala bagi pencera-mahnya, Tuan Mohd Shafri Tuan Long Husin (9W2 TMS) berkata, setiap ahli diberikan penekanan kepada tiga modul keselamatan iaitu pertolongan cemas, pengendalian bot dan praktikal di kolam.

“Saya memberikan penekanan kepada tiga perkara ini kerana ianya adalah perkara penting dalam aspek menyelamat,” katanya.

petikan :- http://www.sinarharian.com.my/kelantan/content/story2193282.asp

Isnin, 24 November 2008

Harga minyak sepatutnya RM1.52!!!

Ketua Menteri Pulau Pinang,Lim Guan Eng menyeru Menteri Kewangan, Dato' Seri Najib Tun Razak agar menurunkan harga petrol kepada RM1.52 seliter memandangkan harga minyak dunia ketika ini adalah AS$50 setong.

"Ini ialah harga di pam apabila harga minyak berada berada di bawah AS$50 setong pada tahun 2005,"kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Menurutnya, penurunan ini wajar,adil dan bertanggungjawab daripada menunggu dua minggu lagi untuk melaksanakannya."Selain daripada membayar subsidi kerajaan juga akan dapat jimat lebih RM10 bilion jika harga kekal stabil,"dakwanya.

Tambahnya, kegagalan untuk menurunkan harga minyak hanya akan menimbulkan persoalan iaitu kenapakah kerajaan boleh bertindak cepat untuk menaikkannya tetapi agar sukar untuk menurunkannya.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato' Shahrir Samad semalam berkata, harga minyak mungkin akan turun 15 sen lagi menjelang akhir bulan ini berikutan dengan penurunan harga minyak dunia.

Ahad, 23 November 2008

Perlu ada kod etika penulis blog, komuniti Internet

Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar mahu satu kod etika diwujudkan sebagai panduan kepada penulis blog dan komuniti Internet (Netizen) ketika menulis pandangan dan membuat laporan melalui ruang siber.

Beliau berkata, penulisan dan laporan blog kini bukan lagi satu aktiviti mengisi masa lapang, sebaliknya telah berubah menjadi satu jenama dan banyak pihak mendapat keuntungan melalui blog serta portal berita.

Katanya, lebih penting lagi, budaya blog semakin menyentuh kehidupan lebih ramai rakyat Malaysia yang berpeluang mencapai lebih banyak sumber berita dan maklumat.

''Dengan peralatan yang begitu berkuasa, penulis blog mampu mempengaruhi pembaca dan membentuk perspektif mereka. Penulis blog mampu menyatupadukan komuniti dan mereka juga boleh memecahbelahkan mereka.

''Menjadi hasrat kita supaya penulis blog meneruskan kegiatan mereka seiring dengan harapan negara untuk memastikan keamanan dan kemajuan dicapai secara lestari," katanya dalam ucaptama merasmikan Forum Bloggers Buff 2008 di Pusat Dagangan Dunia Putra di sini hari ini.

Syed Hamid berkata, penulis blog khususnya dan rakyat Malaysia perlu sentiasa mementingkan komposisi masyarakat yang terdiri daripada pelbagai kaum dan keturunan.

Katanya, rakyat Malaysia mesti menggunakan semangat tolak ansur, perpaduan dan harmoni untuk terus membina bangsa yang maju dan bersatu padu.

''Kita mempunyai tanggungjawab bersama untuk mengekalkan keselamatan dan kestabilan negara kerana ia penting kepada kemakmuran negara," katanya.

Selanjutnya di :- http://perisik-rakyat.com/

Sabtu, 22 November 2008

Apabila Zina Lebih Mudah Daripada Kahwin

Islam adalah matlamat yang dituju, bukan alat yang dipergunakan. Malangnya dalam masyarakat hari ini, banyak keadaan menunjukkan Islam itu tidak lebih daripada alat yang dipergunakan. Islam dipergunakan untuk keuntungan peribadi, perniagaan, politik dan lain-lain. Islam diperlakukan oleh sesetengah pihak bagai pelaris jualan.


Atau Islam dibuat bagaikan saluran media untuk mengiklan barang. Islam ditampal dalam aktiviti kehidupan sesetengah pihak bukan kerana kecintaan kepada Islam, tetapi kerana itu boleh mempengaruhi orang ramai. Ini samalah dengan seorang tuan kedai yang menggantungkan ayat-ayat al-Quran di dinding kedainya untuk menarik perhatian pelanggan semata.



Padahal dia tidak pun berpegang kepada isi kandungan ayat yang digantung. Islam yang menuntut agar bersih dan jujur dalam perniagaan, tidak pun dilakukannya. Bahkan lebih teruk lagi, mungkin dia tidak bersolat, berpuasa dan perkara-perkara asas yang lain sebagai seorang muslim.


Namun dinding kedainya dipenuhi ayat al-Quran. Maka ayat al-Quran itu bukan pegangan hidupnya, tetapi alat yang dipergunakan untuk kepentingan dirinya. Bukan sedikit orang yang seperti tuan kedai itu dalam masyarakat kita. Mungkin bidang kepentingan dan caranya berbeza-beza, tetapi perbuatan mengeksploitasikan agama itu adalah sama.


Ustaz Produk
Saya amat tidak bersetuju apabila produk-produk yang melantik penceramah-penceramah agama sebagai duta produk mereka. Maka para penceramah ini akan berceramah ke sana sini menggunakan nas-nas agama itu dan ini untuk dikaitkan dengan produk yang dia didutakan.
Jadilah agama mainan ‘golongan peniaga’ dalam mempengaruhi orang awam. Hadis-hadis yang entah daripada mana asalnya, atau yang tidak sahih dikeluarkan untuk melariskan produk. Orang awam yang jahil akan terpengaruh.


Kadang-kala nas yang digunakan itu benar, tetapi dieksploitasikan. Umpamanya al-Quran memang menyebut tentang kelebihan madu seperti firman Allah:



Selanjutnya di :- http://drmaza.com/home/?p=501#more-501


Banjir 2007 Daerah Tumpat

Pembesaran klik pada gambar





Pandangan jauh kawasan masjid kg. kajang sebidang







Menijau kg. teluk jering ke kg. kajang sebidang

Dalam kawasan masjid kg. kajang sebidang tumpat

Masjid kg. kajang sebidang

Bantuan Komunikasi Banjir Rakan Radio Amatur Kelantan

Salam Sejahtera,Terlebih dahulu di ucapkan salam konteks perdana kepada yang baru saja menceburi bidang radio amatur dan di ucapkan selamat datang ke Dunia Radio Amatur.

Welcome..Di lihat pada guideline MCMC ada tercatat ia itu sentiasa mengambil bahagian dalam kerja-kerja membantu pihak-pihak berwajib semasa negara menghadapi bencana alam seperti banjir dan sebagainya.

Sehubungan dengan itu, saya mewakili semua ahli radio amatur Negeri Kelantan telah dilantik sebagai ahli jawatankuasa bencana alam (banjir) di peringkat negeri.

Sekali lagi diucapkan terima kasih kepada Majlis Keselamatan Negeri Kelantan dan Kerajaan Negeri Kelantan yang telah memberi kepercayaan kepada Ahli-Ahli Radio Amatur untuk bersama-sama menghulur tangan membantu dalam keadaan semasa negeri akan menghadapi musim banjir pada tahun ini.

Apa yang boleh bagi kita pengguna Radio Amatur ini ialah memberi sumbangan sebagai back-up komunikasi semasa bencana - banjir sekiranya dan semua rangkaian komunikasi sedia ada tidak berfungsi.

Dalam mesyuarat pada 18 November 2008 di Bilik Gerakan JPP Kel. yang di pengurusikan oleh En.Rosli Pengarah Bahagian Keselamatan Negeri Kelantan meminta semua Ahli Radio Amatur dapat memberi kerjasama semaksima yang boleh khususnya memberi dan menerima maklumat dari pusat-pusat pemindahan.

Ia itu jumlah pemindahan dan apa-apa keperluan dari pusat-pusat pemindahan ke Bilik Gerakan Banjir Jajahan.Apa yang di pohon tadi ialah pihaknya (Bilik Gerakan Banjir Jajahan), tidak dapat berhubung beberapa pusat-pusat pemindahan terutamanya di kawasan / jajahan Pasir Mas khususnya di kawasan sempadan.

Jadi dengan ini sekiranya ada antara kita yang kebetulan berada berhampiran dengan pusat-pusat pemindahan bolehlah set-up station di sana dan bertugas sebagai relay station kepada bilik Gerakan Jajahan.Dalam perbincangan tadi sudah dimaklum bahawa Rakan-Rakan Amatur akan set-up station di Bilik Gerakan Jajahan.

Jadi saya merayulah kepada semua Rakan Amatur dapat memberi kerjsama sepenuhnya dalam hal ini. Sila ke Bilik Gerakan Jajahan masing-masing dan maklum kepada pegawai bertugas untuk set-up station (pemasangan antenna dan mobile rig) dan secara bergilir bertugas di sana nanti.

Kita serahkan kebijaksanaan Ketua atau Presiden Kelab di Daerah masing-masing untuk mengatur perkara ini. Perkara ini sudah mendapat persetujuan di peringkat Negeri.Di peringkat Negeri, yang mana akan beroperasi di SUK. Mohon mana-mana callsign yang berkelapangan dapat bertugas secara bergilir di Bilik Gerakan Negeri.

Sekiranya rangkaian komunikasi yang sedia ada terputus - brake down dan perkhidmatan Radio Amatur di perlukan dan antara bidang tugas yang akan kita laksanakan ialah :

- Menerima dan menghantar berita/lapuran dari Bilik Gerakan Jajahan dan lapur kepada Pegawai bertugas di Bilik Gerakan Negeri atau sebaliknya.

- Menghantar berita / lapuran semasa mengenai bencana kepada mana-mana station di luar sebagai hebahan dan untuk disampaikan kepada mangsa / masyarakat.

- Menjadi perantaraan antara ajensi-ajensi yang sedang memberi bantuan kerja-kerja menyelamat / operasi menyelamat.

- Sekiranya menerima lapuran kecemasan mana-mana station lain, sila lapur terus kepada Pegawai Bertugas dan pastikan apakah bentuk bantuan yang di perlukan.Saya memberi kepercayaan sepenuhnya kepada semua Ahli Radio Amatur di Negeri Kelantan ini dapat memberi kerjasama sepenuhnya.

Tunjukkan kepada Kerajaan bahawa Ham Radio juga dapat berbakti kepada masyarakat bukan sekadar sembang-sembang saja di udara. Bermula kerja-kerja kita ini setelah Kerajaan mengistiharkan banjir atau Bilik Gerakan Negeri di buka.

Disamping itu juga Radio SRS dari Jabatan Perpaduan Negara Dan Integrasi Nasional juga akan dijadikan sebagai back-up komunikasi. Mereka juga akan di arah untuk berada di lokasi-lokasi atau di pusat-pusat permindahan.

Sekian,73, 9W2SYD AJK Becana Alam Kelantan

p/s - Segala pertanyaan sila hubungi 9w2syd Pak syidina

-petikan ARKB